berkenaan ISC…

Islamic Student Club adalah persatuan yang mewakili mahasiswa Islam Kolej Perubatan Diraja Perak (RCMP) yang bernaung di bawah Jabatan Perwakilan Mahasiswa RCMP. persatuan ini ditubuhkan pada 2 tahun lepas.

visi:

melahirkan intelektual Islam memimpin kecemerlangan duniawi dan ukhrawi

 

Misi:

 1. merancang dan mengembangkan perlaksanaan tarbiyah Islamiyah
 2.  mengarusperdanakan dakwah Islamiyah
 3. meningkatkan prestasi akademik melalui pembudayaan ilmu
 4. memantapkan kecergasan dan kecerdasan mental
 5. melaksanakan pengurusan kerja yang berkualiti.
Advertisements

Responses

 1. Assalamualaikum whk..
  sahabat sahabiah semua..didoakan semoga sentiasa dalam mardhatilLah..akhi wa ukhti..tiada yang lebih indah di dunia ini melainkan hati yang sentiasa merindui keagungan Ilahi, hati yang hanya ada di dalamnya cinta Hakiki..cinta Allah yang sejati.. namun di sepanjang perjalanan itu ramai yang jatuh tersungkur, rebah tanpa haluan..tapi ketahuilah Dia akan sentiasa bersamamu tiap detik dan ketika walaupun seribu NODA bersarang di hatimu..akhirul kalam
  …bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu, yang mencipta segalanya, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit hatimu, yang membuatkan keinginanmu terhalang, serta menyusahkan hidupmu, pasti Dia akan mendamaikan hatimu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia, bukannya Allah tidak mengetahui betapa deritanya hidupmu retaknya hatimu…tapi itulah yang Dia mahu kerana Dia Maha Mengetahui bahawa hati yang sebeginilah yang selalunya lebih lunak dan mudah untuk dekat denganNya…’
  ..seek 4 mardhatilLah…

 2. One day a small oppening appeared on a cocoon; a man sat and watched for the butterfly for several hours as it struggled to force its body through that little hole.
  Then it seems to stop making any progress. It appeared as if it had gotten as far as it could not go any further. So the man decided to help the butterfly: he took a pair of scissors and opened the cocoon. The butterfly then emerged easily.But it had a withered body, it was tiny and shrivelled wings.

  The man continued to watch because he expected that, at any moment, the wings would open, enlarge and expand, to be able to support the butterfly’s body, and become firm. Neither happened!

  In fact, the butterfly spent the rest of its life crawling around with a withered body and shrivelled wings. It never was able to fly.

  What the man, in his kindness and his goodwill did not understand was the the restricting cocoon and the struggle required for the butterfly to get through the tiny opening, were God’s way of forcing fluid from the body of the butterfly into its wings, so that it would be ready for flight once it achieved its freedom from the cocoon.

  Sometimes struggles are exactly what we need in our life. If God allowed us to go through our life without any obstacles, it would cripple us. We would not be as strong as we could have been. Never been able to fly.

  I asked for Strength… and God gave me difficulties to make me strong.
  I asked for Wisdom…and God gave me Problems to solve.
  I asked for Prosperity… and God gave me a Brain and Brawn to work.
  I asked for Courage… and God gave me obstacles to overcome.
  I asked for Love… and God gave me Troubled people to help.
  I asked for Favors… and God gave me Opportunities.

  “I received nothing I wanted but I received everything that I needed”

 3. Alhamdulillah..syukur kita kehadrat Ilahi kerana nikmatnya yang tidak terhingga..iaitu nikmat Islam..malangya, rata-rata manusia tidak menghargainya…

  Syukur juga kita dengan lahirnya platform baru ini yang dapat kita manfaatkan untuk kita memperkemaskan lagi gerak kerja dakwah kita dalam ruang lingkup kampus RCMP yang tercinta ini..

  Secara jujur, saya bukanlah seorang yang gemar menulis..kerana ini bukanlah merupakan kebolehan saya..akan tetapi, tetap saya gagahkan juga..dengan harapan agar ruangan blog ini menjadi suatu alat yang cukup berkesan untuk kita menyampaikan Islam dan semoga dengan usaha ini, dengan apa yang kita termampu, dapat menyumbang dan mempercepatkan kebangkitan Islam di muka bumi ini.

  Sahabat-sahabat dan saudara seaqidahku sekalian.. ingin saya sampaikan di sini dalam gerak kerja secara jemaah/berpasukan, tidak dapat tidak kita akan akan berhadapan dengan perselisihan faham dan perbezaan pendapat..
  Akan tetapi, ia adalah lumrah/sunnatullah.. janganlah ia dijadikan alasan untuk kita saling bertingkah dan bermasam muka.. Sebaliknya ia merupakan suatu petanda positif kearah lebih memantapkan lagi gerak kerja kita.. Dalam berorganisasi, sistem mesyuarat merupakan elemen yang penting, setiap ahli perlu memahami dan mengamalkan konsep toleransi.. Sekiranya pendapat kita itu ditolak, kita patut bersyukur, kerana ada kemungkinan pendapat tersebut akan membawa impak negatif kepada ISC..

  Di kesempatan ini juga, saya ingin menyatakan keterbukaan saya untuk menerima sebarang krtikian atau teguran yang membina dari sahabat2 sekalian.. Saya bukanlah orang yang terbaik ditaklifkan dengan jawatan ini, sebarang ketidak puas hatian, janganlah di luahkan di belakang..sebaliknya tampillah directly untuk menegur..itu yang terlebih baik..IA..

  Akhir kata, sahabt-sahabat sekalian.. hayatilah kata-kata ini : Islam itu indah..akan tetapi ramai orang yang begitu komited mempromosikan produk Islam itu gagal untuk menggambarkan keindahan Islam yang sebenarnya kepada masyarakat..ini berpunca dari gerak kerja yang tidak tersusun dan tidak sistematik.. Sebaliknya orang yang memperjuangkan agama yang lain mampu menampakkan imej yang seolah-olah baik di mata umum, berpunca dari strategi dan gerak kerja mereka yang tersusun rapi,sedangkan agama mereka itu tidak diterima oleh Yang Maha Esa.. Renung-renugkanlah.. Wallahualam.. Sebarang kesilapan dalam comment ini saya harapkan pembetulan dari pihak anda..

 4. Sahabat merupakan cermin kepada kita, kerana itu Nabi SAW memberi amaran dengan siapa kita bersahabat. Banyak saya melihat manusia yang ingin mencapai kebaikan tetapi masih tidak pandai memilih sahabat untuk di dampingi.Akhirnya, selepas beberapa kita, mereka ini hilang dalam arus Jahiliyah ciptaan mereka sendiri. Biah yang soleh sangat penting dalam pembentukan diri kita. Justeru, di sini terdapat 17 ciri sahabat pilihan kita. Marilah bersama menjadidan mencari sahabat yang mempunyai ciri di bawah, agar kita terselamat di AKHIRAT:

  1. Takwa kepada Allah (Al-Ahzab:70)
  2. Berakhlak mulia (Al-Qalam:4)
  3. Senantias berbaik sangka (Al-Hujurat:12)
  4. Pemaaf (al-Hijr:85)
  5. Menutup cela dan aib saudaranya
  6. Selamat dari sifat munafik dan dengki
  7. Memiliki sifat malu
  8. Menjaga rahsia saudaranya dan menepati janji
  9. BAik tutr kata, menebar salam dan senyuman (Al-Furqan:63)
  10. Mengingatkan kepada kebaikan
  11. Tidak mengajak kepada kemaksiatan(Al-Maidah:2)
  12. Menceritakan kebaikannya di belakang
  13. Ziarah sahabat
  14. Selalu mendoakan dalam kebaikan dan menjaga keselamatan saudaranya
  15. Membantu kesulitan
  16. Memberi nasihat dengan ikhlas dan tersembunyi
  17. Lebih mementingkan saudaranya

 5. “sebelum mata terlena…dibuaian malam gelita…tafakur ku di pembaringan…mengenangkn nasib diri …yg kerdil lemah dan bersalut dosa mampukah ku mengharungi titian sirat nanti… membwa dosa yg menggunung tinggi …terkapai ku mencari limpahan hidayahmu….agar terlerai kesangsian hati ini…sekadar air mata tak mampu membasuhi dosa ini…..sebelum mata terlena….dengarlah rintihan hati ini….tuhan, beratnya dosaku…tak daya ku pikul sendiri….hanyalah rahmat dan kasih sayangmu yg dapat meringankan …hulurkan maghfirahmu…andainya esok bukan milikku lagi…dan mata pun ku tak pasti akan terbuka lagi….sebelum berangkat pergi ke daerah sana…lepaskan beban ini yg mencengkam jiwa dan ragaku …selimuti diriku dengan sutera kasih sayangmu..agar lena nanti kumimpikan syurga yg indah abadi..pabila ku terjaga..dapat lagi kurasai..betapa hanya wangian syurga firdausi oh Ilahi…disepertiga malam… sujud ku memperhambakan diri..akan kuteruskan perabdianku padamu….”
  [Hijjaz – Sebelum Mata Terlena]

 6. sahabat2 sekalian, teruskanlah perjuangan untuk Islam. jadikanlah sirah sebagai tenaga penguat momentum kehadapan.
  setiap saat yang sedang berlalu mustahil untuk diulang dan setiap yang berlalu pasti akan dihitung di mahkamah agungyang hakim nya adalah yang Maha Adil. Disaat waktu yang menjadi saksi adalah kaki dan tangan serta anggota tubuh badan kita sendiri. tatkala itu tiadalah lagi khidmat peguam yang hebat di perlukan. hanyalah amal kebajikan kita yang akan menentukan kalah menangnya perbicaraan tersebut. hanyalah belas ihsan Allah swt yang menentukan kejayaan tersebut.

 7. Nice…
  Keep istiqamah

  Allahu mubarik fik

 8. 🙂

 9. thanx ~SunSetIn Jeddah… nice song. ana akan cuba letakkan dalam blog ini sedikit masa lagi insyaALLAH

 10. Assalamu’alaykum wbt
  Ana cadangkan letak chatbox pd blog ni spy sng nk berhubung~


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: